Google+

Hvordan laver man et CV?

Hvordan laver man et CV?

Der findes mange måder at lave et CV og nogle er bedre end andre. Der findes ikke et direkte facit for, hvornår et CV er rigtig og hvornår det er mindre rigtigt. Det kommer helt an på rigtig mange forhold og som udgangspunkt er det nødvendigt at rette sit CV til, afhængigt af stillingen, som man søger og afhængigt af, hvad det er, du ønsker at lægge vægt i ansøgningen.

Her finder du nogle gode råd til, hvordan man laver et godt CV og hvad det bør indeholde. Husk, at det ikke er et facit, men du kan bruge det som inspiration til at udforme dit eget CV.

1. Et CV skal være overskueligt, let læseligt og let at gennemskue

Hvis du skal have en chance for at komme i betragtning til drømmejobbet, så vil det hjælpe dig meget, hvis dit CV er overskueligt bygget op, er let læseligt og er let at gennemskue. Jo sværere du gør det for den person, som skal sidde i den anden ende og læse CV’et igennem, jo mindre bliver dine chancer for at komme i betragtning til jobbet. Ofte bliver der ikke brugt ret lang tid på at læse dit CV igennem, så jo mere kringlet og uforståeligt det er, jo større er sandsynligheden for at det vil blive lagt til side uden at blive læst grundigt igennem. Og det vil jo være brandærgerligt, hvis det er ting, som du selv kunne have rettet op på blot ved at stille det op på en anden måde, eller ved at læse det igennem en ekstra gang.

CV’et skal være i et let forståeligt sprog og skal ikke indeholde stavefejl. Stavefejl efterlader et dårligt indtryk, så hvis du har udfordringer med at stave, så få nogen til at læse CV’et igennem, så du er sikker på, at det er rigtigt skrevet. Det kan være en god idé under alle omstændigheder.

2. Vær ærlig – Forsøg ikke at omgå sandheden (Huller i CV, Straffeattest)

Hvis du har huller i CV’et, så sørg for at have argumenterne på plads, for det vil næsten med sikkerhed blive spurgt ind til. Og her gælder det om at være ærlig, for alle oplysninger kan kontrolleres, og så spiller du dig selv af banen, hvis det viser sig, at dine oplysninger var forkerte. Det er i orden, at man har været uenig med en tidligere arbejdsgiver og har forladt arbejdspladsen i utide. Det er ikke et krav, at din kemi skal passe sammen med alle andres. Men vær ærlig omkring det, da der som regel bliver trukket referencer på dig, før du bliver ansat. Og igen vil det være ærgerligt, hvis referencen siger noget andet, end du selv oplyste.

3. CV’et skal maksimalt fylde 3-4 sider

Lave et CV

Hvordan laver man et godt CV og hvad skal man være opmærksom på?

Begrænsningens kunst er oftest den sværeste. Dog kan den være meget nødvendig. Det er begrænset, hvor lang tid der er til rådighed, til at læse det enkelte CV igennem, så lad være med at skrive mere end 3-4 overskuelige sider. Hvis dine kompetencer er relevante, i forhold til det der forventes i jobbet, så skal du nok komme videre i forløbet, uden at have skrevet en 10-siders fristil om alt du har beskæftiget dig med. Sørg for at hold CV’et så konkret, som muligt.

4. CV’et skal være bagudrettet

I modsætning til ansøgningen, som skal være fremadrettet, så skal CV’et helst være bagudrettet. Den skal fortælle mere om, hvad du har beskæftiget dig med i din karriere. Hvor du har været, hvad du har lavet, hvilken uddannelse, du eventuelt har o.s.v. Det skal være en form for livsreferat, dog holdt i et fagligt perspektiv, men må også gerne indeholde informationer om eventuelle fritidsbeskæftigelser, som kan have relation til job, som du søger.

5. Start med de nyeste erfaringer først

Da der, som beskrevet, ofte ikke er ret lang tid til at læse det enkelte CV igennem, så kan det være en rigtig god idé at sætte dine nyeste erfaringer, jobs, uddannelser o.s.v. først i oversigten. Det giver et hurtigt overblik over dit seneste job, som oftest vil være det mest relevante, i forhold til den stilling, som du søger.

6. Bør indeholde: Erhvervserfaring, uddannelse, kurser, tillidsposter – Alt kan have relevans

Selvom det ikke umiddelbart ser sådan ud, så kan det have relevans, at du har været fodboldtræner for sønnikes fodboldhold, spejderleder for en trup, eller noget helt andet. Alt kan have relevans, afhængigt af den stilling, som du søger. Forhold dig til stillingen og virksomheden og tag alle de erfaringer med, som du mener, er relevante i forhold til, hvad du regner med, at arbejdsgiveren forventer i jobbet.

7. Vær konkret i forhold til jobbet

Vær klar på at rette dit CV til i forhold til jobbet. Det nytter ikke noget at have et standard-CV, som er det, du sender hver gang, uanset hvilken stilling, du søger. Nogle gange kan det være nødvendigt at rette CV’et til i forhold til indholdet i den pågældende stilling, så sørg for, at du retter det så meget til, som der er muligt. I andre sammenhænge, vil det være helt fint med et standard CV – forhold dig til det i hver enkelt situation.

Det var en række gode råd til, hvordan du udformer et godt CV. Rundt om på siden kan du finde flere artikler omkring det gode CV og dermed også flere eksempler på gode CV’er, om du kan bruge som inspiration, når du skal søge job.

Ingen kommentarer

Du kan skrive den første kommentar!

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.

Følg mig på Google+