Google+

10 gode råd til at lave en god ansøgning

10 gode råd til at lave en god ansøgning

Hvis du ikke har prøvet at lave en ansøgning før, så kan det være svært at komme i gang med. Det kan være en udfordring at få taget hul på skrivningen og finde ud af, hvad en god ansøgning skal indeholde. Dette stopper rigtig mange ansøgere, før de overhovedet kommer i gang.

Men hvad skal egentlig til for at lave en god ansøgning? Og hvordan sikrer du dig, at du får præsenteret dig selv på den bedste måde? Man kan stille det forholdsvist enkelt op ved at følge de 10 gode råd nedenfor. Det kan gøres mere eller mindre avanceret og kompliceret, men følger du denne fremgangsmåde, så går du ikke helt galt i byen.

1. Ansøgningens formål er at motivere arbejdsgiveren til at indkalde dig til en uddybende samtale

Du behøver ikke at forklare stolpe op og stolpe ned i ansøgningen og skrive en helt fristil om hvem du er og hvad du kan. Giv i stedet arbejdsgiveren lyst til at møde dig, så du kan uddybe informationer om dig selv til samtalen. Ansøgningen er en appetitvækker, som skal motivere arbejdsgiveren til at invitere dig til en samtale.

2. Man skal få lyst til at møde dig

Brug ansøgningen til at udstråle vilje, gejst, energi, selvstændighed og hvad du ellers mener, er egenskaber, som arbejdsgiverens leder efter hos en drømmekandidat. Sørg samtidigt for at være dig selv, så arbejdsgiveren ikke bliver skuffet over at møde en helt anden kandidat, end han/hun havde forventet.

3. Fortæl om din motivation for at søge netop dette job. Vær konkret

Brug ansøgningen til at fortælle arbejdsgiveren, hvorfor det lige netop er DETTE job, du søger og hvad du mener, at du kan udrette i JOBBET og i VIRKSOMHEDEN. Du må meget gerne være meget konkret, så arbejdsgiveren kan se, at du har sat dig ind i virksomhedens baggrund og situation.

4. Send ikke standardansøgninger

Noget af det værste du kan gøre, er at sende standardansøgninger, som ikke bliver rettet til i forhold til det konkrete job eller den konkrete virksomhed og derfor sandsynligvis ikke er relevante for jobindholdet. Du kommer meget let til at ramme forbi forventningerne til jobbet og til dig som eventuel ny medarbejder.

Det signalerer samtidigt, at du ikke har sat dig ind i virksomhedens situation og ikke gør dine kompetencer konkrete i forhold til det, som virksomheden søger. Det er med andre ord spild af både virksomhedens og din egen tid og den sikre vej til fiasko.

5. Oversælg ikke dig selv – Det vil blive udfordret senere

God ansøgning

Sørg for at lave en god ansøgninger, hvis du vil optimere dine chancer for at få drømmejobbet.

Lad være med at love mere, end du kan holde. Lad være med at oversælge dine kompetencer, da du vil blive udfordret på dette til en eventuel samtale. Der vil du lynhurtigt komme til kort, hvis ikke du aner, hvad du snakker om. Det giver et rigtigt dårligt indtryk af dig. Hvis du ikke bliver udfordret på det og er så heldig at få jobbet, så vil du komme til at sidde med opgaver, som du i værste fald ingen anelse har om, hvordan skal løses, hvilket heller ikke er en heldig situation for hverken dig eller virksomheden.

På den anden side skal du heller ikke holde igen med at sælge dine kompetencer. Selvfølgelig må du meget gerne fortælle om dine bedrifter og du behøver ikke at lægge skjul på, hvad du kan og hvilke ansvarsområder du har haft. Ingen jantelov her. Men der skal være hold i virkeligheden, for at give virksomheden et godt indtryk af dig.

6. Max. 1 side – Der er kun tale om en appetitvækker

Ansøgningen bør maksimalt fylde 1 side. Husk, at der kun er tale om en appetitvækker, som skal give arbejdsgiveren lyst til at ville møde dig og vide mere om dig. Hvis du starter med at sende en 7 siders ansøgning og derudover et CV på flere sider, så mister arbejdsgiveren hurtigt lysten. Husk, at der til nogle stillinger kommer flere hundrede ansøgninger.

Læs mere om, hvor meget en ansøgning skal fylde her.

7. Vær dig selv

Forsøg ikke at være en anden person i din ansøgning. Lad være med at sælge dig på kompetencer, som du ikke har, eller på en anden personlighed, end den du har. Det giver et dårlig indtryk og hvis du kommer til samtale, vil du lynhurtigt blive sorteret fra, da du ikke matcher det billede, som arbejdsgiveren havde af den person, som de inviterede til samtale

8. Ansøgningen skal være fremadrettet

Brug ikke ansøgningen på at fortælle om, hvad du HAR beskæftiget dig med, men derimod hvad du gerne VIL beskæftige dig med, hvordan og hvorfor. Du kan fortælle om din baggrund i CV’et – der er der ingen grund til at bruge plads på i ansøgningen.

9. Undgå stavefejl

Undgå for alt i verden at lave stavefejl i din ansøgning. Det kan ødelægge førstehåndsindtrykket hos arbejdsgiveren. Husk, at de endnu ikke har mødt dig og derfor ikke kan vide, at du måske er en rigtig flink person, med styr på tingene.

Det betyder ikke, at du ikke må søge stillinger, hvis du er ordblind, eller på andre måder har udfordringer med at skrive. Det betyder blot, at du kan få nogle til at hjælpe dig med at læse ansøgningen igennem. Dette vil være en god idé under alle omstændigheder, da alle kan overse stavefejl og manglende ord.

Se 10 typiske fejl i ansøgninger og CV her.

10. Struktur

Sørg for, at der er orden i din ansøgning og at det er pænt stillet op. Det skal være let for arbejdsgiveren at læse ansøgningen igennem og vedkommende skal lynhurtigt kunne tage stilling til, om du er en relevant kandidat eller ej. Jo mere overskueligt du stiller ansøgningen op, jo bedre er dine chancer for at komme i betragtning til en samtale.

Hvis du følger denne fremgangsmåde, næste gang du skal lave en god ansøgning, så er du allerede bedre stillet end mange af dine konkurrenter til stillingen. Husk, at det gælder om at gøre det så let, som muligt for arbejdsgiveren, da dine chancer for at komme i betragtning til stillingen på den måde bliver større.

En god ansøgning kan være altafgørende!

En kommentar

 • Hold da op.
  Jeg må sige mange tak for denne “guide” og denne hjemmeside.
  Jeg har brugt den meget på det sidste, og føler at den har hjulpet mig til at blive en endnu bedre ansøger.
  Jeg har dog også fundet at jeg frem til at skulle søge et job har hjulpet mig selv ved at skrive en masse ansøgninger til jobs jeg entlig ikke ønskede, for så og prøve og sætte mig i arbejdsgivers sted og maile den til mig selv og læse dem som det var mig der skulle ansætte dem.

  Jeg finder det dog stadig besværligt og skrive en ansøgning, men det skal jo heller ikke være alt for nemt da man hurtigt kommer til at “Springe over hvor gærdet er lavest” og det ønsker de fleste arbejdsgivere jo ikke.

  Jeg siger tak for hjælpen i kampen om de få jobs der er.

  Mvh Martin

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.

Følg mig på Google+