Google+

Network dig til et job

Network dig til et job

Du har måske allerede hørt det masser af gange – At netværk skulle være en god måde at få job på. Men hvad vil det sige at networke og hvordan netværker du dig til et job?

Nogle mennesker har en helt naturlig tilgang til at networke og ser det som en naturlig del af deres dagligdag, mens andre finder det grænseoverskridende at skulle ”forstyrre” andre, for at belemre dem med egne udfordringer og forespørgsler. Sandheden er, at networking er kommet for at blive og dem der er gode til at networke, vil generelt have større succes med at få job. Så du kan lige så godt først som sidst tage stilling til,

Network dig til et job

Sørg for at bruge networking til at få det rigtige job.

hvordan du networker og hvordan du får et job ud af det.

Flere undersøgelser peger i retning af, at 70-80% af alle jobskift i dag foregår via networking. Det har flere konsekvenser for dem, som ikke er gode til at networke. Først og fremmest betyder det, at det kun er de sidste 20-30% af stillingerne, som rent faktisk bliver slået op og dermed afskærer du dig fra langt hovedparten af de åbne stillinger, hvis du kun tager udgangspunkt i stillingsopslag. Dette er markante tal, som burde få de fleste til at networke mere, end de gør på nuværende tidspunkt. Du kender måske allerede flere eksempler på venner og bekendte, som har fået deres job, fordi de ”kendte nogen, som kendte nogen”.

Derudover betyder manglende networking, at du højst sandsynligt skal kæmpe mere for at få den pågældende stilling. Hvis du søger jobs gennem networking, så har du allerede nogen, som kan sige god for dig og din personlighed og måske også for dine kompetencer. Dermed virker du mere troværdig og når andre tør risikere deres integritet for dig, så vil du også være en god kandidat til stillingen.

Men hvordan networker man sig så rent faktisk til en stilling og hvad skal man være opmærksom på? Man kan som udgangspunkt sige, at der findes 3 forskellige typer af netværk:

Det åbne netværk

Dette netværk er det helt store netværk, hvor der ikke findes regler eller rammer for netværket. Dette er både venner, familie, tidligere skolekammerater, bekendte fra sportssammenhænge og meget andet. Typisk er det dette netværk, som man har registreret på sociale medier, som eksempelvis Facebook. Dette netværk egner sig bedst til de sociale ting, som når du søger en ny bolig, har en stol, som du gerne vil sælge, når du har udfordringer med din mobiltelefon eller lignende, men kan også sagtens bruges til at spørge yderligere ind til virksomheder, hvis du kender nogen, som arbejder steder, hvor du gerne vil søge om job.

Det etablerede netværk

Her er der tale om netværk, som er sat i forholdsvis faste rammer, som eksempelvis et fagligt netværk, ERFA-grupper, tidligere studiekammerater eller lignende. Det er typisk netværk, hvor der er en fælles interesse, som eksempelvis en fælles faglig baggrund, fælles foreningstilknytninger eller andet. I det hele taget skal der være nogle fælles interesser. Dette netværk egner sig i særdeleshed til at søge ekstra oplysninger om virksomheder, da det er ligesindede, man mødes med.

Det lukkede netværk

Networking

Networking er et effektivt middel til at finde de helt rigtige jobs.

Disse netværk består ofte af en ganske lille håndfuld mennesker, som har interesser, som er meget ens. Der er som navnet antyder tale om lukkede netværk, som man ikke umiddelbart har adgang til, medmindre der er en formel årsag eller man direkte får en invitation. Disse netværk er igen særdeles gode som kanal for jobmuligheder, da medlemmerne ofte kender hinanden meget godt.

Hvordan bruger du de enkelte netværk?

Sørg først og fremmest for at starte med at lave en oversigt over, hvem i netværkene du kan bruge og til hvad. Er der nogen, hvor du konkret ønsker at søge jobs, er der nogen der skal sætte dig i relation med andre i deres netværk eller er der nogen, der skal hjælpe dig med at læse ansøgning og CV igennem? Jo bedre overblik du har, jo mere brugbart bliver dit netværk.

Når du har lavet en oversigt over mulige kontaktpersoner, så start med at kontakte de mest relevante og de mest fagligt interessante. Det er ofte her, hvor der er jobs at få, så du kan lige så godt tage at i disse først. Det vil ofte være fra det etablerede netværk gennem faglige grupper og interesseområder.

Dernæst tager du fat på venner, familie, bekendte fra sportsklubben og andre, som kunne være relevante at tage fat på. Sørg for at have et helt konkret mål og et helt konkret budskab, da det ellers kan blive vanskeligt at få noget brugbart ud af kontakten. Det er dig der har et behov og dermed også dit ansvar at sørge for en struktureret tilgang. Det vil hjælpe dig meget.

Aktiver dit netværk

Hvis du står i en situation, hvor du er jobsøgende, så er det nu, at du skal aktivere dit netværk. Og dette føres bedst ved at være så konkret som muligt. Hvad ønsker du at bruge det enkelte netværk til og hvad er budskabet? Jo mere konkret du kan definere dine ønsker og dine kompetencer, jo større er sandsynligheden for, at dit netværk responderer positivt og de rent faktisk kommer et resultat ud af det.

Du skal måske overveje at aktivere dit netværk i etaper, så du hele tiden har en oversigt over, hvor langt du er kommet, hvem du har aktiveret og hvilke aftaler der ligger. Det gælder om at have styr på denne del, da det ellers kan give negativ respons fra netværket og det kan i enkelte tilfælde afskære dig fra at benytte netværket igen.

Fortæl dit netværk, at du søger job. Dette kunne være ved at lave statusopdateringer på de sociale medier, som eksempelvis Facebook, LinkedIn, Twitter og lignende. Fortæl hvad du leder efter, hvornår du kan træde til og hvad du kan. Det aktiverer dem, der eventuelt er interesserede i nye medarbejdere eller kolleger og får dem til at reagere. Det gælder om at være så ærlig som muligt, da det ellers kan koste din troværdighed og når det gælder bekendte i netværket, så kan man kun misbruge tilliden én gang, før du ikke skal forvente at få hjælp igen. Så handl med omtanke.

Vedligehold dit netværk

Det er yderst vigtigt, at du løbende vedligeholder dit netværk og ikke kun i situationer, hvor du rent faktisk skal bruge det til noget. Når det drejer sig om netværk, vil det nemlig oftest være noget for noget og her er det ikke dårligt at være foran på point. Sørg for at hjælpe dit netværk i et omfang, hvor det er muligt – husk på, at det kan give mange gode oplevelser, nye kontakter samt masser af muligheder. Og dermed er der langt større sandsynlighed for, at andre vil hjælpe dig, næste gang du får brug for dit netværk.

Sørg ligeledes for løbende at udbygge dit netværk. Dette kunne eksempelvis være ved brug af LinkedIn til jobsøgning. Find tidligere studiekammerater, kolleger, samarbejdspartnere og andre, som kunne tænkes du kunne få brug for igen. Du kan aldrig på forhånd vide, hvad du skal bruge fra dit netværk, så sørg for at have en åben tilgang til netværket.

Networking kan resultere i mange ting og det kan med sikkerhed resultere i, at du får et nyt job. Husk, at det aldrig er for sent at komme i gang og at du løbende kan udbygge dit netværk. Hvis du vælger ikke at networke, så bør du samtidigt være klar over, at du afskærer dig fra en lang række muligheder og spørgsmålet er, om du har lyst til det.

Har du?

Ingen kommentarer

Du kan skrive den første kommentar!

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.

Følg mig på Google+